Nordsvenskens färger

Nordsvenskens färger

Mångfald i färg och typ är lika gemensamt för gamla, ursprungliga raser som lättföddhet, sundhet och trevligt temperament. Därför är det lika viktigt att bevara nordsvenskens färger som dess övriga egenskaper. Här kan du läsa mer om de färger som är godkända inom den nordsvenska brukshästen.

Fyra grundfäger

Alla hästar har en så kallad grundfärg. Det finns fyra stycken grundfärger: svart, brun, fux och svartbrun. Dessa kan sedan spädas ut eller på annat sätt modifieras av olika anlag. En häst kan också ha flera olika anlag på samma gång.

Inom den nordsvenska rasen är följande färger tillåtna: brun, svartbrun, svart, fux, gulbrun, gulsvartbrun, gulsvart, isabell samt blacka varianter av dessa färger. Avblekbar skimmel är också tillåten om härstamningen kan bevisas gå tillbaka till de norska så kallade blåhästarna.

Svart

En svart häst har svarta täck- och skyddshår. Det innebär att hela kroppen, inklusive man och svans är svarta. En svart häst kan ibland se mer ut som brun, då pälsen bleks i solen, och då är det lätt att bli lurad och tro att hästen istället är mörkbrun. Men det är bara pälsen som bleks, inte anlagen, så hästen är fortfarande svart.

På bilden: Gåva 22-11-0123. Foto: Louise Woouw Painter

Läs mer

Gulbrun

När gulanlaget hamnar på en brun häst blir den gulbrun. Gulanlaget bleker/späder ut den bruna färgen och gör den betydligt ljusare, nästan gulaktig. Men den svarta färgen på ben och tagel späds endast lite. Precis som med de bruna hästarna varierar nyansen från ljus, nästan vit, till mörkare kopparfärgad.

På bilden: Polly 23005. Foto: Louise Woouw Painter

Isabell

Gulanlaget kan såklart också hamna på en fuxfärgad häst. Då bleker anlaget ner den "röda" färgen på päls och tagel samt ger den en jämnare gul ton. Färgen heter isabell.

När nordsvenskar är isabellfärgarde härleds anlagen ofta till de norska dölehästar som importerats till Sverige. Men hästen på bilden har helt enkelt fått sin färg av att anlagen fux och gulanlag har kombinerats genom svenska nordsvenska hästar.

På bilden: Lysbläsa 23287. Foto: Louise Woouw Painter

Blackanlag

Musblack

När en häst har svart grundfärg plus blackanlag så heter färgen musblack. Även blackanlaget, precis som gulanlaget, bleker grundfärgen på kroppen och bålen. Men det tillför också ett antal speciella blacktecken. Exempel på sådana tecken är zebraränder på benen, grepp vid manken och ål längs ryggen. Ålen börjar bakom öronen och går längs mankammen hela vägen bak och ut i svansen. En blackfärgad häst brukar också vara något mörkare, mer lik sin grundfärg, på nosryggen och benen.

Hästen på bilden är musblack. Men den har också ett gulanlag på sin färg. Det gör att nyansen är något ljusare än den skulle varit om den varit endast musblack.

På bilden: Vindsy 23448. Foto: Louise Woouw Painter

Brunblack

När blackanlaget hamnar på en brun häst ser det ut såhär. Hästen på bilden är ljusbrunblack. Hennes mamma är ljusbrun och hennes pappa är musblack. Hon har alltså fått sin grundfärg från mamma och sitt blackanlag från pappa. Blackanlaget har blekt den ljusbruna grundfärgen samt tillfört de tidigare nämnda blacktecknen på ben och rygg.

På bilden: Sol-Randi 23604. Foto: Louise Woouw Painter

Avblekbar skimmelanlag (blåskimmel)

 

Skimmel

En häst som har detta anlag föds med en vanlig färg. Exempelvis svart, brun, fux, isabell. Med åren bleknar färgen bort, med början på huvudet (runt ögonen), och ersätts med vita täckhår. Man och svans bleknar också och blir vita. Själva avblekningen går olika fort och vissa individer är inte färdigblekta innan de är 10-12 år gamla.

Denna färg har aldrig varit vanlig inom den nordsvenska rasen. Men hittills har man lyckats bevara den genom att använda de norska ”blåhästar” av rasen Döle som norrmännen avlat på. Hästen på bilden föddes med grundfärgen brun. Skimmelanlaget kommer göra att den till slut är helt vit. Bilden togs när hästen var ett år gammal.

På bilden: Vessla-Blåa 22-13-0033. Foto: Louise Woouw Painter

 

Brun

Bruna hästar finns i många olika nyanser. Från allra ljusaste med nästan vit undersida och svart eller grått melerat tagel, till mörkbrun, nästan lika mörk som en sommarblekt svart. Gemensamt för alla bruna hästar är att de har svarta fötter och ben, om de inte har vita tecken där. Oftast går det svarta upp till knät eller hasen.

På bilden: Nitro 22-11-5043. Foto: Louise Woouw Painter

Fux

Fux är en ”röd” häst. Den har rött pigment oavsett vilken nyans färgen i sig sedan har. Även fuxfärgen kan finnas i oändligt med nyanser. Från allra ljusaste med vit undersida. Till mörk, nästan som en mörkbrun häst i pälsen. Vanligast är dock den mellanröda färgen med ljust tagel. För att en häst ska bli fux krävs två röda anlag. En fux saknar helt svart färg och har aldrig svarta ben eller svart tagel.

På bilden: Uma 22-10-0013 (fux) med stofölet Umina f. 2014 e. Dior 2019 (brun). Foto: Louise Woouw Painter

Svartbrun

En svartbrun häst är svart med röda eller grå tecken runt ögon, öron, armbåge, ljumskar och mule. För att känna igen den svartbruna färgen kan man tänka på hundraserna rottweiler eller dobermann, eller kaninen black and tan. Då förstår man lättast vad som menas. Precis som den vanligt svarta hästen så blir även en svartbrun häst blekt under slutet på sommaren och tydligheten i färgen försvinner lite. Men under höst och vår när de får ny, icke blekt päls så ser man detta bra.

Stoet på bilden är svartbrun med röda tecken. Samma färg som hennes fader hingsten Aron 1793 hade. Vissa nordsvenska hingstar ser man oftare svartbruna avkommor efter än andra. Till exempel Don 1854, Joar 1812 och Elveligutten 1959.

På bilden: Tindra 22793. Foto: Louise Woouw Painter

Anlag som påverkar grundfärgerna

Ovan har de fyra grundfärgerna presenterats. Utöver grundfärgerna finns det alltså ett antal anlag som kan kombineras med dessa. Man kan se det som att anlagen "hamnar på” grundfärgerna och verkar tillsammans med dem. Men grundfärgerna finns fortfarande alltid kvar. Inom den nordsvenska rasen finns följande anlag: gulanlag, blackanlag och avblekbart skimmelanlag.

Gulanlag

Gulsvart

Om gulanlaget hamnar på en svart häst så blir den gulsvart. Gulanlaget bleker/späder ut svart färg och ger den en något gulare ton. Gulsvart är en ovanlig färg på den nordsvenska brukshästen. Oss veterligen har det inte funnits någon godkänd hingst med den färgen sedan hingsten Iran 844 verkade på 30- och 40-talet.

På bilden: Silla 23214.